Haber

Fransa’da okullarda abaya yasağı tartışılıyor

Fransa’da okullarda genç kızların giydiği uzun elbise “abaya” dini bir elbise olduğu gerekçesiyle yasaklanabiliyor.

Fransa’da okullarda kızların giydiği “abaya” adı verilen uzun elbisenin dini bir sembol olup olmadığı tartışılıyor. Şu anda ülkede ilk ve orta okullarda başörtüsü takmak yasak.

7 Haziran’da Le Parisien gazetesi başörtülü bir genç kızın fotoğrafını “Laiklik. Okulda çarşaf sorunu var” manşetiyle yayınladı.

“Cumhuriyet ekolüne meydan okuyan elbise” manşetiyle yer verilen gazetede yer alan haberde, çarşafın Müslüman kızlar arasında yaygınlaştığı ileri sürüldü.

Geçen ay okullarda laiklik ilkesi ihlali sayısının 438 olduğu kaydedilen haberde, bunların yarısının dini semboller ve kıyafetlerden kaynaklandığı belirtildi.

Raporda, abayanın dini bir elbise olmadığı ve bu elbisenin Selefiler tarafından teşvik edildiği ileri sürüldü.

Fransız BFMTV kanalı, ülkedeki Müslüman kızların okula girmeleri yasak olduğu için başörtülerini çıkardıkları anları bulanıklaştırarak güne hizmet etti.

“Okulda abaya yasaklanmalı mı?” Sorusu günlerdir yerel basında ve sosyal medyada tartışılıyor.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) yaptığı yazılı açıklamada, abayanın İslami bir sembol olmadığını vurguladı.

Abaya ile gündemi meşgul etmeye muhalefet tepkisi

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi Meclis Kümesi Başkan Yardımcısı Mathilde Panot, Twitter’da Le Parisien’in manşetine şu sözlerle tepki gösterdi:

“Benzeri görülmemiş bir sosyal krizden geçiyoruz, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron yönetimindeki özgürlüklere yönelik büyük bir saldırı, çok erken bir kuraklık ve bir gıda krizi yaklaşıyor. Ancak Le Parisien, Müslüman kadın kıyafetlerini ön sayfasına koyuyor.”

Panot, Müslüman fitnesinin özellikle kadınları hedef aldığında birçok gazetede en çok satanlar listesine girdiğini kaydetti.

LFI Milletvekili David Guiraud geçen hafta BFMTV’de devletin “bir giysinin dini olup olmadığına” karar verme yetkisi olmadığını ve gayrimüslimlerin de abaya giydiğini söyledi.

Arapça “pardes” anlamına gelen “abaya” Ortadoğu’da dışarı çıkarken giyilen bir dış giysidir. Avrupa ve Fransa’da günlük hayatta kullanılan feracenin rengi ve şekli ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Başörtüsü meselesinin uzantısı olan abaya meselesi

1905 yılında çıkarılan laiklik kanunu ile Fransa din ve devlet işlerini ayırma yoluna gitmiştir. Ekim 1989’da 3 ortaokul öğrencisi başörtülerini çıkarmayı reddettikleri için okuldan atıldı. Bu olay, ülkenin siyasi literatürüne “Creil tesettür meseleleri” olarak girdi.

27 Kasım 1989’da Danıştay, öğrencilerin dini mensubiyetlerini ortaya koyan semboller taşımalarının laiklik ilkesine aykırı olmadığına karar verdi.

Ülkede uzun yıllardır “başörtüsü sorunu” tartışılırken, 2004 yılında tüm ilk ve orta dereceli devlet okullarında dini sembollerin kullanılması yasaklandı. başörtüsü takan Müslüman kızları ve türban takan Sih erkekleri etkiledi.

Fransa’da 2015 yılında 15 yaşında uzun siyah etek giyen bir kız çocuğunun okula gitmesine izin verilmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu